Deň daňového oslobodenia pripadá na Slovensku v tomto roku na 20. júna

19.06.2014 Bratislava

Bratislava 19. júna (TASR) - Deň daňového oslobodenia pripadá na Slovensku v tomto roku na 20. jún, čiže na rovnaký deň ako vlani. Týmto symbolickým dátumom sa Slovensko umiestnilo medzi krajinami Európskej únie (EÚ) na 17. mieste.

Vyplýva to z tohtoročného kalendára dní daňového oslobodenia pre krajiny EÚ, ktoré zverejnili The Foundation for European Reform a Institut économique Molinari. TASR o ňom informoval Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika.

Deň daňového oslobodenia vyjadruje symbolický dátum, do ktorého dňa v roku zarábajú príjmovo priemerní zamestnanci v jednotlivých krajinách len na porovnateľné dane a odvody. Hoci tento deň na Slovensku pripadol v roku 2014 na rovnaký dátum ako vlani, základné daňovo-odvodové zaťaženie priemerného slovenského zamestnanca sa trochu zvýšilo. A to zo 46,65 % v roku 2013 na aktuálnych 46,73 % v pomere k celkovým nákladom práce. "Takéto zaťaženie slovenských zamestnancov daňou z príjmu, daňou z pridanej hodnoty (DPH) a odvodmi je takmer o 1,5 percentuálneho bodu vyššie, ako je priemer v EÚ," konštatoval riaditeľ inštitútu Peter Gonda.

V roku 2014 sú pritom najmenej zaťažení cyperskí zamestnanci, ktorí odvodmi, daňou z príjmu a DPH financujú svoju vládu do 21. marca. Naopak, najviac sú zaťažení Belgičania, ktorí z odvodov a daní v priemere financujú vládu do 6. augusta. "Zamestnávateľ v Belgicku minie 2,31 eura na to, aby dal jedno euro do vrecka priemerného zamestnanca," vyčíslil Gonda.

Tento ukazovateľ sa hodnotí už štyri roky, od jeho začiatku sú na tom slovenskí zamestnanci horšie. V roku 2010 totiž tento deň pripadal na 16. júna, v roku 2011 to bol 15. jún.
 

Vyberte región